Heb je vragen?

Home/Projectbeschrijving/Heb je vragen?
Heb je vragen? 2016-10-17T11:49:50+00:00

Hieronder al een klein overzichtje van wat mensen ons zoal vragen …

Wat brengt een aandeel van cvba-so De Okelaar op? 2016-10-06T14:19:19+00:00

1 aandeel kost 500 euro en kan jaarlijks maximaal 6% dividend opbrengen.

Speciaal voor de vroege ‘intekenaars’ garanderen de bewoners de eerste 5 jaar een opbrengst van 2%.

Daarnaast heb je als aandeelhouder nog tal van andere voordelen:

 • uw spaargeld blijft gedekt: We verkopen niet meer aandelen dan de waarde van het patrimonium (het gemeenschapscentrum dus).
 • u kan uw aandeel altijd opnieuw verkopen aan De Okelaar.
 • investeer in een prachtig project, een ethische belegging, en bouw mee aan de transitie van de wereld.
 • krijg een stem in de algemene vergadering.
 • geniet kortingsvoordelen op de activiteiten, huur van zalen, lokalen en gastenkamers van de karaktervolle, ecologische site De Okelaar.
 • ontvang een uitnodiging voor het jaarlijks zomerfeest en de zomerse bakdagen rond de gemeenschapsoven.

CVBA-SO De Okelaar heeft het statuut aangevraagd voor “erkende coöperatieve vennootschap” waardoor een dividend tot 200 euro wordt vrijgesteld van belastingen.

Als je je investering in De Okelaar wil optimaliseren, koop je best tussen de 10 en 20 aandelen (5.000 euro en 10.000 euro).

Hoeveel plaats is er nog? 2017-08-16T20:46:10+00:00

Dit is een moeilijke vraag, omdat we niet graag mensen afwijzen, maar helaas zijn de plaatsen beperkt …

 • voor de eerste fase hebben alle wooneenheden een eigenaar. 5 daarvan worden verhuurd en alle huurders zijn gekend. 2 hiervan tijdelijk voor gezinnen die in de 2e fase verbouwen, en momenteel geen andere woning hebben.
 • Voor de 2e fase (verbouwing lagere school) zoeken we nog vooral jonge gezinnen voor de iets grotere wooneenheden. Daarnaast is er nog 1 kleine studio geschikt voor starters en alleenstaanden.
 • We willen vooral de mix van leeftijden bewaken, en bestaan we nu vooral uit 40+’ers (al zijn er ook al enkele 30’ers en zijn er ook al enkele kinderen). Er zijn al enkele gezinnen die verkennen maar misschien is er ook plaats voor jouw gezin?

Pas jij niet in deze categorie? Of is het te ver uit de buurt? Dan kan je misschien eens gaan verkennen bij andere initiatief- en startgroepen (via vzw samenhuizen), of kijk in de zoekertjes-site van vzw samenhuizen.

Waarom verkopen jullie aandelen? 2016-05-24T22:17:23+00:00

“Jullie zijn toch gewoon een woongemeenschap, waarom verkopen jullie dan nog aandelen?”

De Okelaar wil uitgroeien tot een bruisend gemeenschapscentrum in de dorpskern van Wolvertem, niet alleen voor haar eigen bewoners maar voor alle buren en verenigingen uit Wolvertem en omstreken.

Daartoe bouwen we een groot paviljoen met:

 • een buurtwascafé
 • een buurtbakoven
 • een bio-fairtrade winkel
 • een eet-/feestruimte met keuken
 • een polyvalente ruimte voor vormingsinitiatieven, vergaderingen, culturele en sociale activiteiten van (lokale) verenigingen, de parochie, particulieren, bewoners, omwonenden, aandeelhouders …
 • twee gastenkamers

Als je dit mee wil helpen dragen kan je mede-eigenaar worden van het paviljoen door aandelen te kopen.

Wat is het verschil tussen bio-ecologisch en ecologisch bouwen? 2016-10-17T11:49:55+00:00

Bij ‘ecologisch’ wordt te eng naar energie-prestaties gekeken: hoe weinig energie zal je toekomstige huis verbruiken? Men vergeet dan te kijken naar hoe veel energie er nu nodig is voor het aanmaken van alle isolerende en energiebesparende materialen die men gebruikt.

Bij ‘bio-ecologisch bouwen’ is het soort materialen ook belangrijk: hoeveel energie is er nodig om ze te maken? zijn ze hernieuwbaar? zijn ze schadelijk voor de leefomgeving (afgifte van vluchtige organische stoffen)? recuperatie van bestaande materialen?

Dit zijn de materialen die we zoveel mogelijk vervangen door bio-ecologischer materialen:

 • Zo veel mogelijk recuperatie van bestaande materialen: bakstenen, tegels, houten binnendeuren, houten binnentrap …
 • Bij ruwbouw: cement door traskalk, bij gebruik van leemstenen ook ‘leem-lijm’
 • Zo veel mogelijk stalen en betonnen draagbalken door houten balken – voor zover de dimensies van de houten balken niet te extreem worden. Voor de grote overspanningen van het nieuwe dak is er wel degelijk een nieuwe grote stalen nokbalk nodig. Ook voor de grotere overspanningen in de gemeenschappelijke ruimtes waren stalen draagbalken de enige oplossing.
 • Betonnen ‘chappe’ door stampleem (o.a. recuperatie van eigen grond uitgegraven voor regenwaterputten) of houten ondervloeren (o.a. ook recuperatie van de vroegere vloeren)
 • Vloerisolotie: Pur-platen door glasschuimgranulaat
 • Muur- en dakisolatie: pur-schuim of glaswol door 30 cm cellulose-isolatie (op basis van hout)
 • Ramen: PVC of staal profielen door hout
 • Stuc: (chemische) kalk door leem of natuurkalk
 • Verwarming via combinatie van zonneboiler, hakhout-vergassingsketel en pellet-ketel voor zowel de verwarming van de ruimtes (vloer- en/of wandverwarming op lage temperatuur) als het sanitair warm water (satelliet-opslagketels voor een grote buffercapaciteit op hoge temperatuur).

Meer informatie over bio-ecologische materialen en bouwprincipes vind je bij NaturePlus en VIBE. Zij publiceerden ook een interessante en compacte ‘winkelwijzer’ samen met middenveldorganisaties als KVLV, Markant en Okra.

Hoe oud is het klooster? 2016-10-17T11:49:55+00:00

Het Wolvertemse klooster van de Zusters Ursulinen ontstond in de 19e eeuw. De zusters legden zich toe op onderwijs – het Sancta-Maria-Instituut. Deze school sloot de deuren in 1993. Het grote gebouw aan de straatkant en de lagere school achterin dateren allebei van voor de 1e wereldoorlog.

Wolvertems dorpsgezicht

Wolvertems dorpsgezicht

“Sociaal wonen” en “Samenhuizen” is dat niet 2 keer hetzelfde? 2016-10-17T11:49:55+00:00

We willen niet alleen sociaal betrokken zijn met de bewoners van het cohousingproject, maar ook met de hele buurt.

We willen een aantal sociale projecten op het getouw zetten, al naargelang de (lokale) noden die zich aandienen. Hierbij willen we emancipatorisch werken en samenwerken met lokale welzijnsorganisaties. We proberen binnen de woongemeenschap sociale tewerkstelling te creëren, bv. in samenwerking met de bio-boer.

We kiezen uitdrukkelijk om binnen de woongemeenschap ook “sociaal wonen” mogelijk te maken: een aantal minder draagkrachtige mensen (zowel in sociaal als financieel opzicht) kunnen in de gemeenschap wonen.

Meer hierover vind je in onze projectbeschrijving.

Hoe verstaan jullie “Spiritueel samenleven”? 2016-10-17T11:49:55+00:00

We willen bewust leven, met respect voor ieders levensbeschouwing, respect voor elke mens, en respect voor de aarde.

In ons cohousingproject is er plaats voor allerhande activiteiten, georganiseerd of spontaan gegroeid, is er ruimte voor veel inspirerende dingen waarbij iedereen van de woongemeenschap of daarbuiten zich vrij voelt om er aan mee te doen en/of om ze zelf te organiseren.

Meer hierover vind je in onze projectbeschrijving.

Wat betekent “Ecologisch samenwonen” voor jullie? 2016-10-17T11:49:57+00:00

We zullen verbouwen met ecologische bouwmaterialen en op duurzame wijze.

 • De buitengevels zullen volledig ingepakt worden voor een goede thermische isolatie.
 • Het hele gebouw moet zo energiezuinig als mogelijk worden: luchtdichte wanden, optimalisering passieve zonnewinst, doorgedreven isolatie, PV-panelen, pellet-/hakhout-ketel, kleine windmolen …
 • Elke wooneenheid wordt compact maar wel comfortabel: de woonoppervlakte is relatief klein, maar de gemeenschappelijke ruimtes compenseren dit. bv. gezamelijke logeerkamers, waslokalen, bergruimte, (werk)atelier, fietsenstalling …
 • Bio-ecologische bouwmaterialen zijn bv. stro, leem, hout, recuperatiematerialen. Als het bouwtechnisch niet anders kan zullen we wel beton en metaal gebruiken, maar enkel dan.

Meer hierover vind je in onze projectbeschrijving.

Waarom heten jullie ‘De okelaar’? 2016-05-24T20:28:39+00:00

‘Okelaar’ is een synoniem voor notelaar. Midden in de tuin staat een notenboom. We gingen op zoek naar de betekenis en lieten ons inspireren door de bloesems van dr Bach. Dat vonden we wel passend…

We kozen voor ‘Okelaar’ omdat de walnoot staat voor ‘een nieuw begin, verandering, flexibiliteit, onverstoorbaarheid, sensitiviteit, innerlijke vrijheid, doelen stellen … (Bach)